Verschil ZZP vs Loondienst

november 29, 2020

Verschil ZZP vs Loondienst

Een veelgestelde vraag die klanten aan freelancers stellen is: Wat is het voordeel om een ZZP-er in te huren ipv iemand in loondienst te nemen? En wat is het verschil tussen ZZP vs Loondienst? Het is handig om het volgende door te nemen en zelf een berekening te maken, zodat je altijd voorbereid bent om deze vraag correct te beantwoorden.

Verschil ZZP vs Loondienst

Stel, je bent eigenaar van een reclamebureau. Je neemt een werknemer van 30 jaar in dienst voor 3 dagen per week. Je beloont deze werknemer met een bruto salaris van €2.000,- per maand. Inclusief 8% vakantiegeld verdient deze werknemer dan €25.920,- op jaarbasis. Om het eenvoudig te houden nemen we aan dat er verder geen andere looncomponenten zijn, zoals een pensioenregeling.

 Per maandPer jaar
Bruto loon€ 2.000€ 24.000
Vakantiegeld€   160€  1.920
   
Premies werknemersverzekeringen€ 214€ 2.569
Werkgeversheffing Zorgverzekeringswet€ 150€ 1.801
   
Totale loonkosten€ 2.524€ 30.290

Uit de tabel blijkt dat de loonkosten van deze werknemer op jaarbasis €30.290,- zijn. Dat is dus ongeveer 25% meer dan het “kale’’ bruto salaris van €24.000,- per jaar. Dat verschil heeft alles te maken met de sociale lasten die je als werkgever moet afdragen.

Een goede vuistregel is dat je zo’n 20-40% bij het bruto salaris op moet tellen om de totale loonkosten te schatten. Een pro forma loonberekening laten maken is uiteraard nog beter. Dan weet je het exacte bedrag.

Inhuren van een zelfstandig ondernemer (zzp’er)

Een alternatief is dat je een zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld een zzp’er) inhuurt als arbeidskracht. Stel dat je deze ondernemer een vergoeding biedt van €25.920,- op jaarbasis, dus €2.160,- per maand. Dat is gelijk aan het bruto salaris inclusief vakantiegeld van de werknemer. Omdat de zzp’er niet bij je in dienst is, heb je niet te maken met de afdracht van de sociale lasten (premies werknemersverzekeringen en werkgeversbijdrage Zorgverzekeringswet).

In totaal kost de werknemer op jaarbasis €30.290,- en de zzp’er €25.920,-. Dat is een verschil van €4.370,-. Of anders gezegd: het in dienst nemen van een werknemer kost je in deze situatie 17% meer. Het is dan voor veel goedkoper om de zzp’er in te huren.

Overige aandachtspunten

Uiteraard is de vergoeding die je betaalt voor een werknemer of zzp’er geen eenzijdige beslissing van je als ondernemer, maar de uitkomst van een onderhandelingsproces. Een zzp’er zal bijvoorbeeld zelf een voorziening moeten treffen voor arbeidsongeschiktheid. Dat kan ook meespelen bij de vergoeding die hij bedingt. Het staat dus niet vast dat de vergoeding voor de zzp’er gelijk is aan het bruto loon van een werknemer.

Zoals gezegd spelen niet alleen financiële overwegingen een rol. Bij de keuze voor een werknemer of een zzp’er zijn er ook andere aandachtspunten. Een werknemer is vaak meer loyaal en betrokken richting zijn werkgever dan een zzp’er

Ook commercieel gezien kan een werknemer een betere keuze zijn dan een zzp’er, als deze bijvoorbeeld beter in staat is het bedrijf te vertegenwoordigen dan een ‘externe’ arbeidskracht (zzp’er). Ook zijn er op fiscaal en juridisch terrein belangrijke aandachtspunten die een rol spelen. Het eventuele financiële voordeel is dus niet het hele verhaal!

Okay, in het kort: het Verschil ZZP vs Loondienst

12 uur per week =  €510,- per 4 weken =  2040 uur per jaar =  €26.520,-

12 uren per week is 51,998 uren per maand. Dus bereken €42,50 x 51,998 om maandsalaris te berekenen = €2209,92 per maand x 12 maanden = €26.518,98

Uiteindelijk scheelt het nog €3772,- ten opzichte van loondienst (€38,46 per uur).

Bron: mkbtr.nl

Ben jij die werkgever die twijfelt of je iemand in dienst moet nemen of een freelancer moet inhuren, dan heb je bij deze de financiële onderbouwing. Het verschil van ZZP vs Loondienst

Het verschil tussen ZZP en in dienst heeft meer kanten dan alleen de financiële kant.. Misschien wil jij wel weten waar je aan toe bent, wil je een vast salaris, vaste vakantiedagen en vind je het werken van 9 tot 5 helemaal chill. Dat is natuurlijk dikke prima en dan kan je daar ook de conclusie uithalen dat het ondernemingsschap niet voor jou is weggelegd.

Of wil je als werkgever weten waar je aan toe bent, wat je maandelijks kwijt bent aan jouw werknemers en wie je waarvoor kan inzetten.

Het inzetten van freelancers/ZZP’ers wordt ook door COVID-19 met de dag populairder.

1. Je zit nergens aan vast, je kan een freelancer vaak per week of maand ‘uitproberen’ en hoeft dus niemand te ontslaan als je een maand geen extra onkosten wilt maken;

2. Je weet waar je aan toe bent, een freelancer heeft een expertise en hoeft niet ingewerkt te worden. Je betaald simpelweg alleen voor de diensten die je op dat moment nodig hebt;

3. Zoals je hierboven al had gelezen, heb je geen extra onkosten voor het inhuren van een freelancer wat je voor een werknemer wel hebt. Als een freelancer ziek of afwezig is, betaal je hier niet voor. Een freelancer heeft geen kantoor, laptop of andere kantoorartikelen nodig;

Een ondernemer of bedrijf groeit, maar vind het te onzeker om iemand vast in dienst te nemen. Er zijn zoveel ontzettend getalenteerde freelancers die bedrijven maar al te graag in dienst willen nemen.

Waarom? Om de baas te spelen over deze getalenteerde freelancer? Om zo controle te houden?

Ik denk juist dat je als bedrijf enorm baat hebt om met zo’n freelancer te mogen werken. Een freelancer blijft investeren in zichzelf d.m.v. een zakelijke coach, up to date te blijven met de online ontwikkelingen en je hoeft als werkgever hier niets voor te betalen! Een freelancer leert ook door het omgaan met verschillende bedrijven en werkgevers en doet hier ervaring op waar jij als werkgever weer baat bij hebt.

Kortom: mocht je nog geen gebruik maken van freelancers, ga dit doen!

Ze zijn er genoeg, ze zijn getalenteerd en ze zijn leuk!

Samenwerken

Ik werk veel samen met andere VA’s, zo heb ik een antwoord op elke vraag die mijn klant stelt. Ook blijf ik groeien en specialiseren in mijn vakgebied terwijl andere VA’s dit in zijn/haar vakgebied doen.

Ik heb mijn 2 buddy VA’s een paar wat vragen gesteld waarom het zo fijn is om met deze zelfstandige toppers te werken:

???? Hoe heet je en hoe lang ben je al werkzaam als Virtual Assistant?

Mijn naam is Michelle en ben sinds 01/01/2021 als VA aan het werk.

???? Welke werkzaamheden biedt jij als VA aan?

Waar ik in het begin alleen boekhoud en administratieve werkzaamheden aanbood, kwam ik erachter dat ik juist andere werkzaamheden leuk begon te vinden zoals; Social media, Webinars en campagnes opzetten. Verder sta ik voor andere uitdagingen open!

???? Wat zijn de voordelen om met jou (virtueel) aan de slag te gaan?

Wat ik voor jou kan betekenen? Je To do lijst kleiner maken! Heb jij zoveel nieuwe plannen maar is het een chaos in je hoofd, dan kan ik je helpen orde te creëren. Dan kunnen we samen nieuwe plannen maken om jouw bedrijf te laten groeien. Door open en eerlijk te communiceren werk ik graag aan een langdurige samenwerking met mijn klanten. Met als visie; Jij als ondernemer kun je bezighouden met wat jij het allerliefste doet, maar je bedrijf blijft groeien en stappen maken.

???? Hoe heet je en hoe lang ben je al werkzaam als Virtual Assistant?

Ik ben Mariëtte Wolff en ben dit jaar op 1 januari begonnen met MaWo Support.

???? Welke werkzaamheden biedt jij als VA aan?

Ik richt mij voornamelijk op administratieve taken. Klantenrelatie en het beheer hiervan, dat vind ik erg leuk en belangrijk. Klanttevredenheid wordt vaak onderschat. Ik vind dat je iedere klant, grote en kleine, de aandacht moet geven zodat ze voelen dat ze jouw nummer 1 zijn. Ik denk dat veel ondernemers hier veel mogelijkheden laten liggen. Het zit hem in de kleine dingen en vergeet niet, kleine dingen kunnen tot grootse dingen leiden. Ik kan je ook helpen met het inzetten van je social media kanalen om zo je zichtbaarheid en daarmee je omzet te vergroten. Van alles organiseren en plannen, daar word ik ook erg blij van.

???? Wat zijn de voordelen om met jou (virtueel) aan de slag te gaan?

Ik ben een erg eerlijk en open persoon. In communicatie vind ik dit dus heel belangrijk. Ik zeg wat ik doe, en doe wat ik zeg. Geen verborgen agenda`s. Dit vind ik dus heel belangrijk in een samenwerking. Eerlijk zijn en alles tegen elkaar kunnen zeggen staat bij mij op 1. Verder weet ik dat ik veel kan opleveren qua tijdbesparing en ik kan orde en structuur brengen. Vooral in voorbereiding en uitzoekwerk kan ik het verschil maken.

Virtual Assistant salaris

De vraag die ik ook vraag krijg, is welk salaris verdient een virtual assistant? Daar heb geen 1 antwoord op, maar ik kan je vertellen dat als je jezelf als virtual professional goed kan neerzetten dat je daar ook zeker een mooi uurtarief voor kan vragen. Weet: ik verdien (netto) nu meer met 20 uur werk per week dan ik fulltime in dienstverband verdiende 😉 Just saying..

Werkzaamheden uitbesteden

Ik besteed zelf taken uit, zoals boekhouding en administratie, zodat ik mij voornamelijk kan richten op taken waar ik energie van krijgt! Heb jij ook taken die je uit handen wilt geven of heb je geen duidelijke strategie en wil je weer met een helder en duidelijk doel werken waar je naartoe kan werken? Ik kan je zeker hierbij helpen of het zelfs uit handen nemen.

Mocht je willen weten wat dit verder inhoudt, vrijblijvend een kennismakingsgesprek in willen plannen of een prijsindicatie willen opvragen: stuur een mail naar info@jessworks.nl en dan spreek ik je snel!

Meer tips lezen?

Lees dan snel verder in de volgende blog..