Starten als zelfstandig ondernemer

september 11, 2020

Dan heb je voor jezelf de knoop doorgehakt: ik ga voor mezelf beginnen!

Hoe veilig de zekerheid van loondienst ook is, dit is zo’n goede beslissing voor mij. Starten als zelfstandig ondernemer en hoe dit voor mij was lees je in deze blog.

Ja, ik heb in het begin ook mijn twijfels gehad en de gedachten ‘kan IK dit wel?’,

‘Gaan bedrijven mij wel inhuren?’ en de klassieker ‘wat heb ik nou als ZZP-er te bieden?’ Zijn bij mij ook nachtenlang door mijn hoofd geschoten.

Ik heb een partner, een koophuis en ben ook gewend aan mijn Gooische levensstijl en de uitgaven die daarbij horen.

Die zekerheid valt in 1x weg als je voor jezelf gaat beginnen.

Starten als zelfstandig ondernemer

Ik kan niet 100% garanderen dat dit voor iedereen goed komt, want je moet je ook echt wel goed realiseren dat het spannend en lastig kan gaan worden. Afhankelijk van jouw kennis en branche kan het even duren voordat jij jouw eerste factuur verstuurd.

Echter kan het ook zo tof worden! Zie je het al voor je? JIJ bepaald jouw werktijden, JIJ bepaald hoeveel je verdient, JIJ bepaald hoeveel vakantiedagen je hebt en JIJ bent jouw eigen baas.. Het voelde voor mij te mooi om waar te zijn, dit werkt voor heel veel mensen, maar niet voor mij.. toch?!

Okay, kom even van die roze wolk af.

Blijf wel realistisch, zorg dat je echt een paar maanden financieel vooruit kan mocht je nog in jouw opstartfase van jouw bedrijf zitten en nog geen (vast) inkomen genereert. Zorg dat je niet binnen 1 jaar een (nieuw) huis wil kopen en/of aan kinderen wil beginnen, want financieel weet je nog niet waar je staat. Aan de andere kant verbaas ik me dagelijks nog over verhalen van mensen (superhelden) die dit wel rocken, dus misschien moet ik wel mijn mond houden 😉

Ik bedoel dat je hier wel realistisch mee om moet gaan. Ik ben zelf ook drastisch geweest, mijn ontslag ingediend middenin de epidemie COVID-19 en ben aan een opleiding tot VA begonnen terwijl mijn plan was om weer in dienstverband te gaan werken.

Soms moet je een sprong in het diepe nemen.

Normaal gesproken zou ik dit naast een vaste baan hebben gedaan, maar ben nu zo blij dat ik geen afleiding heb van andere werkzaamheden. Ik kan mij totaal focussen en overal de tijd voor nemen en research doen en veel de natuur opzoeken om alle informatie een plekje te geven en even mijn hoofd te legen.

Eerlijk is eerlijk, het is niet altijd makkelijk.

Ik zit sommige dagen in de stress omdat ik mijn zekerheid mis, vooral financieel.

Als mijn vriend weer zegt: pff, morgen is het gelukkig weer pay-day dan baal ik dat er weer een maandsalaris van mijn hard verdiende spaarrekening afgehaald wordt, echter is het momenteel elke euro waard. Ik ben 29 jaar, heb nu ruim 10 jaar werkervaring en heb in deze 10 jaar nog nooit zoveel tijd voor mijzelf en mijn ontwikkeling gehad en ook daarvoor heb ik al die jaren hard gewerkt!

Ik raad dus iedereen aan om in jezelf te blijven investeren!

Of dit nou een opleiding is, een coach te nemen of ook als ZZP’er aan de slag te gaan, het zal je verbazen wat je allemaal kunt! Ik heb ruim 10 jaar fulltime in dienstverband gewerkt en daar nooit echt de ruimte genomen om echt aan mijn eigen ontwikkeling te werken. Hier kon ik al helemaal niet bedenken dat ik minder uren zou gaan werken. Starten als zelfstandig ondernemer is geweldig!

Nu ik de knoop heb doorgehakt om voor mezelf te beginnen, kan ik me niet voorstellen om weer in dienst te gaan.

Durf jij het aan?

Social Media JessWorks

Volg je mij al op alle Social media kanalen? Ik blog, vlog en geef zakelijke tips op Instagram en zijn wij al connectie op LinkedIn?