Een bedrijfsnaam verzinnen

september 14, 2020

Dan heb je besloten om voor jezelf te beginnen en dan wil je ook stappen gaan maken!

Een bedrijfsnaam verzinnen

Stap 1: wat wordt mijn bedrijfsnaam?

Dat is simpel. Een kwestie van een leuke, pakkende naam verzinnen en door, toch?

Ik heb hier echt wakker van gelegen.. Het viel mij vies tegen hoe langzaam dit proces ging en als ik op internet zocht en om me heen om hulp vroeg, leek het alsof iedereen dit zo voor elkaar had. Ik kan je vertellen, bij mij was dit NIET het geval..

Een bedrijfsnaam verzinnen: allereerst

moet je een naam hebben wat origineel is, nog niet bestaat als domeinnaam, vrij is op social media en als je op de naam Googled moet je niet bij een gekke website terecht komen.. Oh en jouw naam moet ook bij jouw persoonlijkheid passen, meteen duidelijk maken wat je doet en waar je voor staat EN lekker kort en catchy zijn zodat mensen het onthouden.. Volg jij het nog?

Ik schoot in de stress, dit gaat mij toch nooit lukken? Wat zijn mijn doelen en klanten op langere termijn? Wie wil ik aanspreken en stel je voor dat ik in de toekomst wat anders wil gaan doen, slaat mijn bedrijfsnaam dan nog ergens op?

Voordat jij nu in paniek raakt,

mij heeft het volgende enorm geholpen: geef jezelf tijd EN vraag om hulp! Mensen vinden het leuk om creatief mee te denken.

Ik vind hulp vragen aan anderen erg lastig, maar ik leer in dit proces dat je niet alles alleen kan en dat het samen echt leuker is. Dus vraag om hulp!

Ik ben verschillende namen op gaan schrijven. Afkorting van mijn roepnaam, grappige namen, hippe namen, gekke namen, maar ik liep vast.. Ik had in gedachten dat ik in 1 middag even een naam zou verzinnen waar ik 110% achter zou staan, maar dat werkte voor mij niet.

Wat mij overzicht gaf in dit proces,

is om allemaal woorden op te schrijven op een A3 die ik belangrijk vind. Denk aan jouw hobby’s, favo kleuren, maar vooral de kernwaarden en werkzaamheden waar jij nu voor staat. Ik zeg ‘nu’ omdat ik erg gefocust was om een naam te vinden die bij de toekomstige Jes past, maar dat helpt je niet. Waar sta jij NU voor en wat vind jij NU belangrijk? Dat kan volgende maand weer anders zijn, maar dat zie je dan wel weer..

Na hoofdpijn en frustratie heb ik het toch een paar dagen gegeven en ben ik gaan navragen. Elke dag maakte ik een top 5 van de leukste namen en stuurde ik deze top 5 rond en vroeg aan of vrienden/familie de leukste naam uit te kiezen. Daardoor gingen mensen ook nadenken voor mij en kwamen ze weer met nieuwe leuke namen, want laten we eerlijk zijn: er vallen best veel namen te verzinnen vanuit Jes (yes). De leukste naam vond ik ‘JesWeCan’ en die bleef bovenaan mijn lijstje staan totdat ik er door iemand op gewezen werd dat deze naam voor een verslavings partij in NL stond.. Daar wil ik toch liever niet mee geassocieerd worden. Googlen op jouw naam is dus erg belangrijk!

Hippe bedrijfsnamen

Een hippe en tijdloze bedrijfsnaam te verzinnen is moeilijker dan ik dacht!

Uiteindelijk heb ik 146(!) namen opgeschreven,en er nog veeeeeeel meer bedacht! Uiteindelijk ben ik door mijn zwager op JessWorks gekomen. Eerst wilde ik er JesWorks van maken, maar na rondvragen bij verschillende mensen heb ik toch gekozen voor JessWorks.nl!

YES, Ik heb mijn bedrijfsnaam!

Tip: voordat je jouw domeinnaam gaat aanschaffen, check even goed wat er beschikbaar is op Social Media. Bij mij was de naam niet meer beschikbaar, maar heb ik hier NL achter geplakt dus: @JessWorksNL. Check ook even Google.nl en typ jouw naam daar in, gewoon om te checken of jouw bedrijfsnaam niet toevallig lijkt op een 18+ website die steeds gezellig boven jouw website als ad komt te staan 😉 Just saying..

Na wat rondvragen heb ik mijn Domeinnaam aangeschaft op https://www.vimexx.nl/. Ik heb hier zowel JesWorks.nl als JessWorks.nl aangeschaft en laat die eerste doorlinken naar mijn uiteindelijke website, in het geval dat iemand een typefout maakt. In mijn geval heb ik .com niet aangeschaft omdat ik (nog) niet het doel heb om internationaal te gaan. Ook omdat .nl websites in steeds meer landen te bezoeken valt, dus dan is .com ook niet noodzakelijk. Dit is natuurlijk persoonlijk.

Wel heb ik meteen een zakelijk e-mailadres aangemaakt via Vimexx: startend met info@jessworks.nl.

Het is slim om uiteindelijk ook nog een CONTACT@, JOUWNAAM@, SUPPORT@ en/of FINANCE@ e-mailadres aan te maken, afhankelijk wat jij nodig gaat hebben. Ik vond dit zelf erg makkelijk aan te maken via Vimexx.

Kortom, jouw bedrijfsnaam/domeinnaam verzinnen is een hele leuke, spannende, frustrerende reis, maar geloof me dat het mega tof is als je deze hebt gevonden!

Social Media JessWorks

Volg je mij al op alle Social media kanalen? Ik blog, vlog en geef zakelijke tips op Instagram en zijn wij al connectie op LinkedIn?