Certificaat VA gehaald

december 3, 2020

Ik heb mijn certificaat als VA gehaald!

Wat is dat opeens voorbij gevlogen zeg..

Op 10 september ben ik begonnen met de opleiding tot VA en op 12/10/2020 heb ik te horen gekregen dat ik het certificaat gehaald heb! Dit is alweer even geleden, maar ik wil graag het proces met jullie delen.

Hoe ontzettend waardevol, maar bizar, is deze afgelopen tijd voor mij geweest.. Mocht je dit nog niet weten, dan vertel ik het je graag! Afgelopen juli heb ik mijn ontslag ingediend en was ik opeens na ruim 10 jaar in de media gewerkt te hebben voor het eerst in mijn leven WERKLOOS. Dat had ik nooit verwacht, maar toch was het zo.

Was het spannend? JA! Zou ik het weer doen? Hell yes!

Maar.. het is zakelijk niet slim; je hebt een koophuis, je hebt vaste lasten, we zitten in tijden van crisis (corona). Ik heb het allemaal gehoord en in het begin van mijn reis wilde ik iedereen haarfijn uitleggen waarom ik deze keuze heb gemaakt en vooral overhalen. Ik wilde dat mensen mijn standpunt begrepen. Echter gaat dat niet altijd lukken en heb geleerd dit te accepteren. Het is okay om niet alle mensen op de wereld achter je te hebben staan, als je maar steun haalt uit de mensen die dichtbij je staan.

Mooi om te zien dat je in dit soort ‘drastische’ fases in het leven veel nieuwe relaties opbouwt, maar ook uit elkaar groeit van anderen. Verzamel mensen om je heen die je alles gunt, maar die jou ook zeker alles gunnen!

Zo ben ik onwijs dankbaar voor de ondernemers (in spe) die mij in deze periode hebben geholpen. Sommigen hebben misschien nog niet het besef hoe waardevol ik hun steun vind.

Certificaat VA gehaald

Momenteel ben ik 2 maanden onderweg als VA en heb ik al 3(!) vaste klanten binnen waar ik met veel plezier voor werk. Daarnaast leer ik elke dag iets nieuws, bouw ik aan mijn business, doe ik een vervolgopleiding tot Online Groeistrateeg en oh ja, volg ik ook nog een cursus SEO. En ja, het gaat goed met me!

Ik gun dit iedereen.. de vrijheid, je eigen werktijden kunnen inplannen. Vaak heb ik in de ochtend alle energie en ga ik een paar uurtjes knallen. Dan kijk ik naar buiten en denk: ik ga lekker een stuk wandelen! Hup, jas aan en gaan.. Love it! Dat wil toch iedereen? In de middag een kop koffie doen met een vriendin, dan nog een paar uurtjes werken en dan heb ik nog tijd om: de boodschappen te doen en te gaan koken.. voordat mijn vent thuis komt. Soms klap ik mijn laptop in de avond of het weekend nog even open, maar dat is ondernemen! Dat is vrijheid! Ik doe het omdat IK het wil en hier energie uit haal en nogmaals: dat gun ik iedereen!!!

Successen delen

Dat is denk ik het allerbelangrijkste.. Niet alleen succes delen met jouw partner, je familie of andere ondernemers: maar vooral voor jezelf. Klinkt sneu he. Lekker in je uppie met een fles wijn op de bank. Nou, los van het feit dat ik dat heeeeerlijk vind, is het ook heel goed om bewust te zijn dat je trots mag zijn op jezelf. Trots op het feit dat je dit zelf hebt gedaan!

Natuurlijk met behulp van een coach en online cursus, maar uiteindelijk heb ik zelf doorgezet en sta ik vandaag waar ik sta, omdat ik dit zelf heb gedaan. Ik heb het mezelf gegund, mezelf een schop onder mijn reet gegeven, hulp gevraagd waar ik dit nodig had maar vooral: doorgezet. Natuurlijk heb ik echt wel momenten gehad (en nog steeds) dat het makkelijker lijkt om op te geven, maar waarom zou ik dat doen? Ik leer.. vooral van de ‘fouten’ die ik maak en groei hier alleen maar meer door. Als alles van een leien dakje zou gaan, zou het ook maar saai zijn.

Kortom: huil, schreeuw, gooi je laptop een keer uit het raam (dat doe je maar 1x, trust me) en gil hardop.. maar zet door! Je doet dit met een reden: hou het gevoel vast waarom je deze reis bent begonnen, want je wilt leren.. Dat is niet makkelijk en zelfs confronterend.

Ik vertel je graag hoe deze afgelopen maanden voor mij zijn verlopen en mijn reis totdat ik mijn Certificaat VA heb gehaald:

Half september ben ik gestart met de opleiding tot VA Online & Meer.

Wat houdt deze opleiding in en wat heb ik hier allemaal geleerd?

VA Online & Meer

De opleiding om je bedrijf met een sterk fundament neer te zetten. Denk aan:

 • verzekeringen
 • online boekhouding
 • wie ben jij?
 • wat wil je aanbieden?
 • waar liggen jouw kansen?
 • wie is je ideale klant?
 • waar vind je die klanten en hoe kunnen zij niet meer om je heen
 • hoe werk je op afstand samen?
 • welke tools gebruik je?
 • zichtbaarheid
 • social media
 • hoe je je website bouwt met een gratis thema en
  nog veel meer

Met handige modules, stappenplannen, video’s, checklisten en tips.

Zet jij jouw bedrijf professioneel neer!

Het klinkt veel en dat is het ook, maar niet teveel.. Het is net als autorijden, je leert alles in de basis maar gaat het pas echt leren als je zelfstandig gaat rijden. Zonder rij-instructeur naast je en zonder iemand anders die op de rem kan trappen.

Vreselijk spannend en soms ook confronterend, want het komt nu echt alleen op jou aan. Natuurlijk zijn er andere ondernemers waar je mee kunt sparren en vragen aan kunt stellen, maar het is JOUW bedrijf. JOUW visie en als jij er niet vol gas voor gaat, doet niemand anders dit..

Nogmaals: het is spannend, maar de munt heeft gelukkig ook een andere kant. Want wat is dit een prachtige reis! Ik klink misschien euforisch, maar dat is wel hoe het voor mij voelt. Elke dag leer ik wat nieuws en heb in de afgelopen 2 maanden meer geleerd dan in 10 jaar dienstverband. Natuurlijk had ik de stap niet kunnen zetten zonder die ervaring en ben ik er nu ‘klaar’ voor, maar toch moet je het maar durven! Had ik dit alleen en zonder hulp kunnen doen? Jazeker, maar dan had ik niet de kennis gehad die ik nu heb en om zo snel mijn bedrijf op te zetten. Dit heb ik echt te danken aan de online opleiding die ik bij de dames van de VA Praktijk heb gevolgd.

De opleiding VA Online & Meer

De opleiding bij VA Praktijk bestaat uit 12 hoofdstukken met in totaal 88(!) modules. Elke module bestaat uit een video, tekst en/of opdracht. Als je alle modules hebt volbracht en de eindopdracht hebt ingeleverd, heb je jouw certificaat tot VA gehaald!

De opleiding is overzichtelijk, duidelijk en concreet.

In het begin had ik een planning gemaakt om hier elke werkdag aan te zitten en in de avond en het weekend ‘vrij’ te zijn. Zo ging het niet in de praktijk, ik heb de hele opleiding elke dag wel aan de opleiding gewerkt. Niet omdat het moest van mezelf, maar omdat het zo ontzettend tof was om aan je eigen onderneming te bouwen. Ik vind het persoonlijk heel erg motiverend om elke dag iets nieuws te leren.

Wat leer je dan?

De opleiding is enorm breed en neemt je echt mee in de reis als startende ondernemer. Hoe kom je achter jouw niche, jouw logo en huisstijl en wat heb je hiervoor nodig? Wat is jouw ideale klant en hoe ga je deze benaderen? Maar ook: hoe maak je jouw eigen website voor het eerst?!

Bij het starten als ondernemer, komt veel kijken. Denk aan het financiële aspect zoals boekhouding en de belastingdienst. Hoe presenteer jij jezelf op social media en hoe gebruik je dit voor jouw klant? Hoe schrijf je teksten en begin je bijvoorbeeld met bloggen?

Welke Online Tools zijn er en heb jij nodig?

Op het moment van schrijven realiseer ik me pas hoeveel ik heb geleerd en dit in ‘maar’ 1 maand tijd!

Ik ben de dames van de VA Praktijk enorm dankbaar!

Niet alleen door het maken van deze opleiding, echter ook voor de steun, de motivatie en de algemene mindset waar deze powervrouwen voor staan en de andere VA’s in meenemen.

Dit proces heeft mij zo onwijs veel gebracht, maar niet alleen mezelf; ik heb mijn vriend ook aangestoken en hij is ook naar de KVK gegaan!

Trip 2 naar de KVK

Op 14/10/2020 ben ik met mijn vriend Rick weer naar de KVK geweest, deze keer KVK Rotterdam.

Rick is al een tijd bezig met fotografie en wil hier graag een volgende stap in nemen. Dat betekent: het aanvragen van een KVK, zijn website updaten en gericht met marketing aan de slag gaan.

Het is zo tof om dit proces samen door te gaan. Niet alleen is het leuk om elkaar aan te steken in enthousiasme, maar ook om te zien dat je samen echt sterker staat! Samen weten we zoveel meer: mijn ervaring uit de media, zijn ervaring op het gebied van onderwijs en fotografie. Je hebt altijd een sparringpartner en gunt elkaar de wereld, want je wilt met elkaar groeien en steunen in alles.

Zelf ben ik wel blij dat we allebei ons eigen bedrijf, eigen smaak, eigen stijl en eigen website hebben. We zitten niet in elkaars vaarwater, maar kunnen elkaar helpen en vullen elkaar aan.

Ik had een tijd geleden niet verwacht dat wij beiden in dit proces zouden zitten en al helemaal niet dat we er allebei zo van zouden genieten.

Ondanks Covid19 en de negativiteit in de wereld waar we nu heel makkelijk in mee gezogen zouden kunnen worden, doen we dit mooi wel even! Hopelijk geeft dit jou ook een zetje de goede richting in, als je maar in jezelf gelooft, kan je alles doen!

Samen ondernemen is altijd leuker dan alleen! Al heeft Rick zijn certificaat tot VA niet gehaald natuurlijk 😉

Website bouwen

Er komt best veel bij het ondernemerschap kijk. Voordat ik hiermee startte, had ik half geen idee wat je allemaal moet weten en leren en ik kijk ook vol trots terug op wat ik allemaal heb neergezet.

Waar ik persoonlijk erg trots op ben, is het bouwen van mijn website. Ik heb nog nooit een website pagina gemaakt en nu heb ik zelf een hele website gebouwd en in een redelijk korte tijd ook!

Allereerst een diepe buiging voor de websitebouwers onder ons. 

Wat is het maken van een website, helemaal voor de allereerste keer, is.. laten we zeggen een uitdaging. Slapeloze nachten, hoofdpijn en nieuwe scheldwoorden. MAAR: als de site dan klaar is, ben je zo blij!

Althans een basis van de site, want net als een koophuis is je eigen website nooit echt af en blijf je deze continu updaten en/of veranderen.

Wanneer je als eigen ondernemer gaat starten en je hebt in het begin nog niet helder wat jouw huisstijl en/of kleurenpallet is, zou mijn tip zijn om te starten met het bouwen van een website. Hier zie je visueel goed wat werkt, wat bij jouw onderneming past en dan valt alles samen.

Ja, het heeft tijd, liefde, energie en vooral (nogmaals) heel veel tijd nodig, maar het is het waard. 

Zelf heb ik mijn website via WordPress gemaakt en de het thema Divi aangeschaft die template pagina’s bevatten. Ja, Divi kost geld maar het was voor mij elke euro waard. Vooral als je nog nooit een website hebt gebouwd is het een must.

Je kan kiezen om Divi voor 89 dollar per jaar aan te schaffen of eenmalig voor 249 dollar waarmee je levenslang Divi kan gebruiken.

Wat ik het fijne aan Divi vind, is dat je in jouw website kan bouwen, schrijven en aanpassingen kan doen. Niet in de background, maar alsof de pagina al live is. Hierdoor is het creatief gezien een stuk leuker ook om aan jouw eigen website te werken.

Dus: voordat je het maken van een website meteen gaat uitbesteden, onderschat niet wat je zelf kan maken!

Zelfs van een professionele websitebouwer kreeg ik een compliment dat ik het goed heb gedaan, helemaal voor mijn eerste website! Dat had ik echt niet verwacht toen ik hiermee aan de slag ging.

Nee, ik vergeet zeker niet dat het ook bloed, zweet en tranen heeft gekost maar ben zo trots op het eindresultaat! Het is helemaal van mij en heb zelf geleerd alles aan te passen. Ik zou het bij wijze van spreken volgende week helemaal kunnen omgooien.

Go for it!

Niet alleen voor jouw website, maar ook voor jouw blogs en social media is het hebben van goede content een must! Laat ik nou toevallig samenwonen met een knappe fotograaf. Als je dit niet hebt is dit ook geen probleem; tegenwoordig kan je met een mobiele telefoon ook onwijs mooie foto’s maken. Laat niets je tegenhouden om toffe content te maken, dit is namelijk echt noodzakelijk om in te zetten als zelfstandige ondernemer.

Tegenwoordig willen mensen te maken hebben met mensen en niet meer alleen met een zakelijk bedrijf.

Als je een zakelijke Insta, LinkedIn en/of Facebook pagina maakt, zorg dan dat jouw gezicht de profielfoto is en niet het logo van je bedrijf. Dit voelt een stuk persoonlijker.

Mensen kopen van mensen.

Vervolgopleiding VA Professional

Ondertussen heb ik dus mijn certificaat tot VA gehaald, maar daar stopt mijn reis niet! Ik ben alweer gestart met een vervolgopleiding tot Online Groeistrateeg en daar ga ik het volgende leren:

VA Professional Online Groeistrateeg

Rond de opleiding VA Online & Meer af en ga direct verder tot VA Prof Online Groei Strateeg. Je zet je gelijk als expert in de markt speelt in op zichtbaarheid, focus en groei. Daar waar ondernemers op dit moment op aan het wachten zijn!

Neem taken uit handen, maar denk mee op niveau en maak een strategisch plan, waardoor jouw klanten enorme groei doormaken. En dat kan je natuurlijk ook voor jouw eigen bedrijf inzetten! En het mooie is…

Wij hebben verschillende succesvolle, strategische plannen geschreven die succesvol zijn en die wij volledig delen. Inclusief teksten, verschillende stappen, verschillende ideeën en daarbij leer je alles over mailinglijsten opbouwen door middel van 58 video’s, hoe je campagnes maakt en delen wij onze social media teksten.

Je zet je dus als expert in de markt en dit kan je gebruiken bij ieder bedrijf waar je als opdrachtnemer aan de slag gaat!

Certificaat VA gehaald: hiermee hoop ik echt een verschil te kunnen maken voor andere ondernemers, maar ook voor mijn eigen onderneming.

SEO

Last but not least, ben ik ook nog een SEO cursus aan het volgen. Dit omdat ik het onwijs interessant vind hoe je als kleine onderneming zonder advertenties hoger in Google tevoorschijn kan komen.

Wat is SEO?

SEO staat voor ‘Search Engine Optimization’ oftewel ‘Zoekmachine Optimalisatie’. Laat je niet meteen afschrikken door de technische benaming, want het is helemaal niet zo ingewikkeld. 

Wat kan je met SEO bereiken?

Online zichtbaarheid is vandaag de dag ontzettend belangrijk en als ondernemer haal je hier de meeste klanten mee binnen. Met SEO kan je jouw website gratis optimaliseren en verbeteren voor de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google.  

Google en andere zoekmachines geven een bepaalde waarde aan een webshop of website en met SEO vergroot je de kans dat jij sneller gevonden wordt op internet. 

Waarom moet je als ondernemer SEO inzetten? 

Om (nieuwe) klanten te werven heb je bezoekers op jouw website nodig. Hoe komen deze klanten op jouw website? Door te Googlen! Op internet wordt gezocht naar een product of dienst via een zoekmachine. De resultaten die na een zoekopdracht worden weergegeven, bestaan uit 2 onderdelen: een betaalde advertentie en een organische link (wat geen advertentie is). 

Ook kan jij als ondernemer aanbieden om jouw klant te helpen met het inzetten van SEO, omdat elk bedrijf en elke ondernemer vandaag de dag beter online zichtbaar wil zijn en vooral sneller gevonden wil worden.

Kortom, ik ben met genoeg uitdagingen bezig! Onlangs heb ik mijn eerste blog herschreven aan de hand van SEO tips. Deze blog gaat over het begin van mijn reis als zelfstandig ondernemer: Waarom ik de keus heb gemaakt om het vast dienstverband op te geven.

Benieuwd? Lees dan snel verder in mijn volgende blog..

Social Media JessWorks

Volg je mij al op alle Social media kanalen? Ik blog, vlog en geef zakelijke tips op Facebook en Instagram en zijn wij al connectie op LinkedIn? Ik vertel hier ook de meerwaarde dat ik mijn certificaat VA heb gehaald..